Какво е натурална Гинекология?

Русунка: Велерия Луна

Постепенно ние, жените, се събуждаме, за да се върнем към това знание, което ни принадлежи. Пулсиращата ни Утроба е център на нашето женско равновесие, тя е портал към живота и е нашата връзка с Източника. Утробата е център на сила и с нея ние се прераждаме отново и отново, а тя ни напомня за това в сънищата и в оргазмите ни. Тази пулсираща матрица е нашата връзка и с Майката-Земя: „Почва“ → „започва“. Животът на човека има своето материално начало в Матката, така както растенията започват своя живот в земята и нейната почва. Матка, материя, матрица, майка имат един и същи корен. Преодоляването на болките и проблемите на нашата утроба са пряко свързани със сприятеляването ни със самата нея – с матката, в която сме израснали и с матрицата на земята, от която произлиза животът ни. 

Натуралната гинекология цели да подкрепи именно този процес на сприятеляване със себе си, любов и грижа. Това е интегрален подход и път към здравето на жената, която е цялостно същество и като такова има своите телесни, психоемоционални и духовни аспекти. За да може жената да възвърне силата и мъдростта на своята цикличност, тя трябва да работи и за възстановяване на връзката си с природата и с растенията. Женското тяло е циклично и като такова, за нас жените е добре да се научим да се съобразяваме с ритъма му и с естествения кръговрат на нашите хормони, вместо да ги потискаме и да се борим срещу тях. Да се ангажираме със собственото си здраве като жени е есенция на натуралната гинекология, която работи в посока превенция, откриване на причините и справяне със симптомите. Алтернативната медицина, включваща природни лекове, лични практики и ежедневни навици, е доказано ефективна – точно толкова, колкото и конвенционалната медицина. Тя е подкрепена от науката, леснодостъпна е и е абсолютно безопасна.

Съвременната медицина има невероятен напредък, който натуралната гинекология не отрича. Нека вървим ръка за ръка с новите технологии, с научните изследвания и с професионализма на лекарите, техните диагнози и животоспасяващи усилия. Съвременната медицина успява да даде надежда и шанс на човечеството при много случаи, които в миналото са имали фатален край. От друга страна, често се случва така, че интервенциите се оказват ненужни, а синтетичните хормони водят до задълбочаване на проблемите в дългосрочен план и увреждат ендокринната ни система. Лечебните билки и множество традиционни техники от различни култури могат да заместят терапията със синтетични лекарства и да помогнат в процеса на оздравяване. Растенията, както и всички останали практики и форми на лечение, не работят сами по себе си, а придружават пътя ни на съзнателно лекуване. Фундаментално свойство и преимущество на билките е, че не натоварват черния ни дроб и имат естествената сила да работят цялостно върху организма и психиката ни. Те работят според друго време, но хората бързаме да се излекуваме светкавично, защото препускаме в свръхпродуктивността на нашето ежедневие. Често дори нашите заболявания се дължат именно на това надбягване и стрес в съвременния ни начин на живот. Натуралната гинекология цели да забави ритъма и да насочи вниманието на всяка жена към силата на нейната утроба, към сприятеляване с нейния менструален цикъл и към корена на проблема. Аз самата като жена, която още от менархе (първата менструация) съм имала дълго обикаляне от гинеколог на гинеколог, знам с всяка клетка на тялото си какво означава да ти поставят диагноза и без много обяснения да изпишат синтетични лекарства, които помагат бързо, но временно. По пътя към женското здраве е необходим цялостен подход и постепенна промяна в начина ни на живот, за да възвърнем любовта към себе си и да сме в синхрон с индивидуалните ни вътрешните стремежи. Времето в грижа за нас самите като жени, здравословното хранене, пеене, танцуване и спазването на препоръките за действие или пасивност спрямо вътрешните сезони на жената (линк), са стъпки, които са необходими, за да се чувстваме пълноценни и щастливи жени. Освен, че е приятно, това е и условие да бъдем здрави.

 Матката е кух орган, който като делва поема емоционално фрагменти от живота, заобикалящия ни свят и хората, с които общуваме. Голяма част от жените олицетворяват себе си и щастието си спрямо някой друг, тяхната пълноценност се измерва с наличието на любов в лицето на партньор или дете и това е прекрасно и изпълващо, но може да бъде и причина за вътрешна фрустрация, защото вниманието е насочено изцяло навън. Често ние, жените, забравяме за себе си в грижата за останалите и изпитваме вина, ако си дадем време за подхранване, почивка или бездействие, сякаш светът няма да функционира без нас. Това препускане да докажем себе си пред останалите и постоянното жертване на личните потребности в името на най-близките, е характерно за българката. Тя е майка, домакиня, професионалист, умна е, начетена е, красива е, но, често – и дълбоко нещастна. Успяла е да се докаже във всичко, дала е живота си за другите, но е загърбила своята най-интимна потребност и дива природа. 

 От друга страна, в нашето женско родословие съществуват множество истории на насилие, смърт, аборти, безплодие, сълзи, сексуално посегателство, потисната сексуалност и т.н., които са част от нас като личности и от цялото ни женско съсловие. Тези истории са от голяма полза за нас и нашия път на израстване, но не ни принадлежат изцяло. Нито едно познание на биологично ниво и на нашето физическо тяло, не би могло да ни помогне като жени, ако ние не се помирим с нашия източник, с нашите корени, с жените в нашия род и по този начин да се помирим с кръвта си. Работата за признателност на жените преди нас и за прекъсване на тегобата над сегашния ни живот е важна част от процеса на лекуване. Но също така сме стигнали сме дотук, защото нашите предшественички са знаели как да се лекуват и как да работят с растенията. Растенията, които са основа на съвременната медицина. 

ЕМОЦИИ

Женското здраве има пряка връзка с емоционалността на жената. Ако изгори къщата в семейството, мъжът няма да приеме толкова драматично и тежко случилото се, докато жената ще изпита болка на клетъчно ниво, силен психосоматичен срив, който се отразява на нейните репродуктивни органи. Всеки вид стрес за една жена е преживяване и преминаване в дебрите на емоциите на най-дълбоко ниво. Жените трябва да се учим на емоционална интелигентност, както и да не приемаме толкова дълбоко и сериозно това, което става около или вътре в нас. За добро женско здраве е нужно да се започне с владеенето на изкуството на НЕдраматичността. Колкото по-откъсната от драмата е една жена, толкова по-добро е нейното здраве. Това не означава да не бъдем емоционални, напротив! Емоционалността е наша сила и постоянният поток от различни хормони в тялото ни предразполага към различни емоции, които са част от естествения ни биологичен ритъм. Именно отричането на емоциите ни води до проблем, а съзнателното сърфиране с тях води до мъдрост и яснота.

Как една жена може да постигне този невероятен баланс? С танцуване, пеене и време за себе си, време в което да се влюби в себе си, да докосне красотата си и да се наслаждава на този подарък – самата себе си. Ако една жена няма собствено пространство и време, тя трудно преглъща действителността и започва да става недоволна и страдаща. За да се смее една жена, тя има нужда да танцува и да пее. В танца и в песента се намира едно прекрасно състояние на кръговрата на живот, на изпълване и засищане. Колкото повече танцува и пее една жена, толкова по-щастлива става. В нашата традиция народното пеене и народните танци са били най-голямата медицина, в които мъка и радост са се споделяли и преработвали чрез звуци и движение. Това е и част от обредността за постигане на равновесие между хаос и ред, за вливане на нови сили в живота на индивида и на обществото. В днешно време имаме също и огромен брой  практики от цял свят, които можем да изберем спрямо това дали ни допадат като ритъм за тялото и душата. Впуснете се в тях. Всеки може да пее и да танцува, но срамът може да изиграе голяма роля в блокирането на тази енергия. Работете над това!

МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ 

Менструалният цикъл е неизменна част от женското тяло и същност. Жената не може да бъде отделена от цикличната си природа, която я придружава в нейния жизнен път. Разбирането на стойността и значението на менструалния цикъл означава свързване с корените и следване на емоционалните нюанси, които го придружават. Осъзнатата менструация е възможност за жените да укрепят телата си и да ги уважават на всеки етап.

В много култури първата менструация е придружена от специален ритуал, в който възрастни жени посвещават младите момичета в тяхната женска сила. В нашата традиция този преход е лазаруването, но липсва елементът на приемственост по отношение на женското здраве и подготовка за менструалния цикъл. Какви ли щяхме да бъдем ние и човечеството, ако още от малки ни възпитаваха да бъдем в синхрон с луната, с нашия собствен ритъм и цикъл? Фолклорното време е циклично, жената също носи в себе си това измерение на цикличност. В българската обредност срещаме образа на Баба Марта като фолклорната Майка-Земя, а кръвта е закодирана в мартеницата като символ на плодородие и здраве. В цикличното завръщане на баба Марта можем да открием раждащата се отново дева, но и смъртта на старото. Баба Марта е била и се е завърнала, станала е мома. Баба Марта е синтез на сушавата, неплодородна земя, но и на веселата и фертилна жена. Такъв е и кръговратът на женското тяло от момиче към девойка, майка, баба. Такава е и цикличността на женската менструация. Колкото и да се опитваме да потискаме женското тяло с аналгетици по време на менструация, то ясно и точно изказва своите нужди – почивка, затишие, сън, топлина, вглъбяване, нужда от интроспекция и тишина. Овулацията е точно обратния процес – енергия, сила, красота, магнетизъм, желание да се покажем. В менструацията няма нищо срамно, мръсно и неприлично. Напротив, поради това, че тя носи плодородие и живот, менструацията е обвита в булото на табуто, което се опитва да предпази именно най-ценното за всяка една култура – колелото на живота. Ако една жена няма менструация, тя не може да ражда. Затова и менструалната кръв е свещен символ на магията, наречена живот. В йерархичното израстване на женското тяло в българската култура отродилата се жена (тази, която вече няма менструация) е можела и имала правото да лекува. Само достигайки до позицията баба, жената е придобивала знанията за плодородието и за овладяването на фертилността и процесите, свързани с нея, и по този начин е помагала на по-младите жени.  Това е мъдростта на нашата традиция в периода на преход на женското тяло, но в днешно време навлизането в перименопауза и менопауза за съжаление носи елемент на стигма и депресия. 

Ние сме родени лечителки, но сами сме си наложили да бъдем извън силата си и да се съобразяваме с чужд ритъм. Не можем да виним мъжете, защото самите ние трябва да еволюираме като хора. В корените на човечеството има заложени знания за жената, от които ние сме се отдалечили. За да се създаде един нов свят, една нова матрица, първо трябва да излекуваме нашата собствена матрица, утробата си, да бъдем щастливи и здрави с нея. В българската култура духовността е силно женска категория. Жената се грижи за духовното благополучие и регулира отношенията с отвъдното, със света на мъртвите и на сакралните сили. Жените съхраняват традиционното знание за семейната обредност и предават това знание на следващото поколение. Чрез жената се предава познанието за ритуалите, свързани с раждане, сватба, погребение. Жената присъства и е главно обредно лице от раждането до смъртта. 

Мили жени, това знание е в нас и ние го носим във всяка клетка на тялото си. 

ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС

В основата на нашето женско здраве стои хормоналният баланс. Той се променя, когато водим нездравословен начин на живот, под напрежение сме или не сме в равновесие със своята мисия в живота, храним се неправилно, приемаме редовно медикаменти, опаковани храни, бутилирани напитки, козметика с хормонални дизруптори (вещества, нарушаващи функцията на ендокринната система), не се обичаме, не сме обичани и т.н. Това е сложна система на връзка между мозъка и жлезите с вътрешна секреция, но също така, нашият вътрешен глас може невероятно добре да ни съветва какво да направим и накъде да се насочим. Защото “ендо” на старогръцки означава вътре, във вътрешността, а “крино”  означава осъждане, избор, разбиране, критика. Тоест това е нашата вътрешна съдебна система – няма как да избягаме от самите себе си, тя винаги сигнализира, когато нещо не е наред. И е там, за да ни насочи да еволюираме. 

Естрогеноподобните вещества (ксеноестрогени) в околната среда и в храната ни заобикалят навсякъде. Те са в пестицидите, в хербицидите, в пастата ни за зъби, в кремовете, които нанасяме по тялото и лицето си, в пластмасата. Диетилстилбестролът например, е медикамент, използван в миналия век за предотвратяване на ранен аборт. В днешно време в някои страни с него се обработва месото, за да прави мускулна маса. Научните изследвания показват, че той води до рак на репродуктивните органи. Бисфенол А, съдържащ се в пластмасата, прави реално материята нечуплива, но от друга страна е синтетичен естроген. Бисфенол А (BPA) се използва в широка гама от потребителски продукти като пластмасови бутилки и опаковки, касови бележки, билети и някои печатни изделия.  Парабените в козметиката също са ксеноестрогени. Елиминирането на голяма част от тези вредители като част от живота ни не е лесна задача, но от друга страна ни прави по-съзнателни в нашата консумация и отношение към околната среда. Съветвам ви да инсталирате апликацията INGRED (https://sites.google.com/site/appingred/home), която само с една снимка ще определи дали в продукта, който искате да ползвате, има ендокринни дизруптори или канцерогенни съставки. 

За хормоналния баланс е много важно да се прекарва време на открито, сред природата, да се ляга преди полунощ, да се спи добре и да не се спи на светната лампа. Също така избягвайте да спите с включен телефон до главата си, изключвайте нощем рутера си. Храненето, движението, светлината, минимизирането на електросмога са от основно значение за хормоналния баланс. Ендокринната система зависи и от стабилността на кръвната захар. Регулирането на кръвната захар е едно трудно, но преодолимо препятствие. Това е основна стъпка по пътя към оптималното функциониране на нашите хормони. 

 Днес микробиомът се счита за орган. Единственият, съставен от „нечовешки“ клетки. Това е екосистема, настанена в нашия организъм, която се състои от бактерии, вируси, гъбички и разнообразни микроорганизми. Ние постоянно взаимодействаме и общуваме с този микробиом, защото за него сме къща, температура, храна, а той от своя страна изпълнява изключителни функции над нас и над здравето ни. Тази комуникация между човека и микробиома работи, стига да се храним правилно. Нарушеният баланс на тази екосистема води до дисбиоза, в която започват да доминират определени бактерии. Хормоналният баланс започва в храносмилателната система или както се казали в китайската медицина векове назад “болестите влизат през устата и се развъждат в червата”. Чревният микробиом се грижи за усвояването на хранителни вещества, обучава имунната ни система и предотвратява растежа на определени бактерии и дрожди,  грижи се за производство на хормони, витамини и усвояването на минерали. И най-важното – влияе върху начина, по който се изявяват нашите гени. Тоест нашето здраве зависи наистина от това какво ядем! Грижата за общия имунитет е и грижа за хормоналния баланс. Двете вървят ръка за ръка. 

Колко много неща… Откъде да започна? 

От почивката по време на менструация! 

Постепенно всичко ще си дойде на мястото! Женският организъм няма нужда от резки диети, от сгромолясващи системата ни гимнастики и трансформации, защото клетките ни влизат в “сървайвъл” състояние. Нашето тяло има нужда от плавност, от мекота, спокойствие и бавно, постепенно завъртане на цикличния, а не праволинеен часовник.