Менструални Болки

„Болна съм, защото изгубих мъдростта за себе си! Сякаш съм в непозната страна“

Мъдрост от народа Мапуче, днешно Чили

Менструалните болки могат да се дължат на редица причини. Освен заболяване на органите, възпалителни процеси или хормонален дисбаланс, ще изброя и други причини, които биха могли да бъдат в основата на болезнената менструация:

  1. Изстудяване през крака, кръст.
  2. Обездвижване в зоната на тазовата област.
  3. Затлачени и неотработени емоции.
  4. Липса не време за себе си.
  5. Стрес.
  6. Натрупани страх, вина, срам, самообвинения или обида.
  7. Претоварване по време на кървене.
  8. Нездрави сексуални отношения.

Как можем да си помогнем, за да намалим постепенно болката и да имаме нормално и безболезнено кръвотечение?

Хормонален Баланс – Вътрешните Сезони на Жената

Менструалният цикъл има своите хормонални фази, познати като вътрешни сезони на жената. Медицината определя промените, които настъпват в период на един менструален цикъл като фоликуларна и лутеална фаза. Ние можем да разгледаме хормоналните промени и като аналогични на четирите сезона в природата – зима, пролет, лято, есен. „Зима“ наричаме периода на менструация; „пролет“ – след менструация и преди овулация; „лято“ – овулация; „есен“ – предменструална фаза. Съобразявайки се с тези вътрешни сезони, ние, жените можем да се научим да живеем по-лесно и по-щастливо, да организираме ежедневието си спрямо нашия собствен биологичен ритъм. Хормоналните флуктуации са естествен процес в женското тяло и е по-лесно да се съобразяваме и да работим с техния цикличен поток, отколкото да се опитваме да ги променяме и да живеем в чужд ритъм. Идеята за сезоните може да ни помогне да бъдем по-осъзнати за промените на емоционално и физическо ниво, които всяка от нас преживява месечно. Както във всеки цикъл, ритъмът се променя – има фази на активност, има и фази за почивки. Ако ние успеем да следваме този абсолютно естествен ритъм, ще балансираме живота си и задачите, с които се захващаме, като съчетаваме успешно време за почивка и време за действие. Ролята на менструалния цикъл в живота ни не е да представлява проблем, а да бъде благословия.

Ние, жените НЕ можем да сме едни и същи през цялото време, защото хормонално се променяме. Ако приемем себе си през всяка фаза, ако сме гъвкави спрямо себе си, ние изграждаме нова реалност и ще се чувстваме по-стабилни и спокойни в това, което се случва. Всеки цикъл има свой собствен модел на активност и спокойствие, на напрягане и на отпускане. Точно в тези промени е добре да бъдем осъзнати и ангажирани с тази специфична женска система. По този начин подновяваме сили, пречистваме се и се възстановяваме. Например по време на менструация, нашето внимание трябва да е насочено навътре, към нас самите. Докато по време на овулация, ние утвърждаваме място си навън, свързваме се с другите, постигаме цели, защото имаме много повече енергия. Този цикъл за насочване вниманието навътре и навън можем да използваме, за да имаме по-пълноценен живот, по осъзната реалност и същевременно по-добро здраве.

Чрез осъзнаването на четирите фази на цикъла, можем не само да знаем кога има шанс да забременеем или да се предпазим от забременяване, ако това е нашата воля, но и да сме осъзнати какво се случва с тялото и емоциите ни. Всяка фаза носи своите предизвикателства, своите силни страни или граници на възможностите ни. През всяка от тези фази, ние преминаваме през различни хормони и всеки период носи своите безценни възможности и уроци.

Почивка

Менструацията съответства на сезона зима. Това е момент за оттегляне навътре, за почивка, сън, топли супички и уютна атмосфера. Вместо менструална прегръдка, ние сме свикнали да получаваме менструален шамар. Като представителки на нашата епоха и културен контекст, ние сме перфектно научени да се състезаваме с живота и да сме свръхпродуктивни дори и с кръвоизлив, да потискаме тялото си по време на кървене с медикаменти, за да можем да сме в служба на всички останали, но не и на самите себе си. Спазмалгони, лекарства за главоболие, превръзки с крила, които ни помагат да летим и да работим още по-високооборотно. Обществото ни е предоставило всичко необходимо, за да му служим, като бягаме от себе си и от това, от което наистина имаме нужда в този момент – ПОЧИВКА. Менструацията е времето, в което ние, жените трябва да се научим да превключваме на ниски обороти, да оставяме настрана отговорностите и да си почиваме, за да се възстановим и подновим. Също така, чрез съзнателно рестартиране на системата си, ние даваме шанс да допуснем нова информация в живота си.

Това е време, в което за жената е добре да НЕ планира важни задачи, които й отнемат от енергията, да НЕ организира събития, трудоемки пътувания, да НЕ прави ремонти, да НЕ се мести в друг дом. Това е време за пълно пускане на контрола и за обръщане към себе си. 

Дори с един ден почивка, женското тяло ще е благодарно и няма да се изтощава хронично.

Освен домакинството и грижите за останалите, ние, жените ходим на работа и е прието, че трябва да сме активни и по време на менструация, дори да нямаме сили. Приели сме, че менструалният цикъл ни ограничава или е слабост, борим се с него, мислим, че това е нещо, което трябва да преодолеем, за да победим, спечелим и т.н. Жените все още нямаме отвоювано социално право да менструираме спокойно. Понякога ни се налага да се чувстваме виновни за болките си, ако не сме достатъчно ефективни на работа.  Обвинявани или иронизирани сме, че сме лоши, истерични, нервни преди или по време на менструация, докато ние се борим с нашите физически граници между кървенето и изпълнението на трудовия и семейния дълг. 

В множество култури менструацията е специално време за жената, през този период тя има собствено пространство, в което да се чувства уютно в процеса между живота и смъртта.