𝕋ℍ𝔼 ℂ𝔼ℝ𝕍𝕀𝕏

Шийката на матката – вретеното, което преде нишките на НАШИЯ ЖИВОТ

Готова ли си да се сприятелиш с шийката си, да я опознаеш и тя да не изглежда едно тъмно, непознато и страшно пространство? Тя е част от теб и може да бъде красива и здрава. Ние жените също можем да се грижим за нея.

🔮Маточната шийка е разположена в долния край на матката и е дълга от 2 до 4 cm.

🔮През маточната шийка по цялата ѝ дължина преминава тесният централен цервикален канал , който е с вретеновидна форма. Не случайно в повечето култури, както и в българската, жената преде нишките на живота.

🔮Каналът на шийката на матката е проход, през който сперматозоидът трябва да премине, за да оплоди яйцеклетката след полов контакт.

🔮Има цилиндрична форма, понякога формата на конус.

🔮При вземането на цитонамазка, се поставя инструмент (спекулум), който отваря влагалището, за да се види маточната шийка. С четка се обтрива външната част на маточната шийка и цервикалния канал, като по този начин се вземат повърхностни клетки. Винаги питайте вашата гинеколожка/гинеколог да погледнат как ви е маточната шийка!

🔮 Мукозата на цервикалния канал е богата на силно разклонени тръбести жлези, които отделят изобилна слуз с алкална реакция. Тази тънка хлъзгава слуз помага на сперматозоидите при навигация в матката. Можете да познаете, че овулирате, когато тази течност стане слузеста, прозрачна и разтеглива като белтък на яйце. Разтеглете я между двата си пръста, разгледайте я добре.

🔮Вагиналното течение е смес от течност, клетки и бактерии, които смазват и защитават вагината. Тази смес се произвежда постоянно от влагалищните клетки и маточната шийка и се извежда от организма през вагиналния отвор. Течността е нормална чат от нашия организъм и се променя спрямо фазите от менструалния цикъл. Характеристиките на необичайното вагинално течение могат да включват промяна в цвета, лоша миризма, сърбеж, парене, болка.

🔮По време на менструацията шийката на матката се отпуска надолу и се втвърдява, за да позволи на кръвта да изтече. Колкото и да е странно, прилича малко на главата на мъжки полов орган, която се втвърдява, за да може да улесни преминаването на течността.

🔮Шийката на матката изгражда слузеста запушалка по време на бременност, за да предпази бебето.

🔮Шийката се разширява до 10 см по време на раждането.

🔮Точно през този канал излиза бебето от матката, преминава през влагалището и пристига в този свят.

Колко е важна шийката, можем само да й се поклоним и да се грижим за нея.

Как да я поддържаме здрава:

  • Хигиена! Вие и вашият партньор трябва да имате перфектна хигиена, особено той преди да прониква във вас.
  • Това какво яде вашият партньор се отразява на вашата микробиология, особено ако той еякулира във вас. Ако партньорът ви се храни нездравословно, пуши цигари и пие често алкохол, вие поемате тази токсичност.
  • При чести инфекции, възпаленията на лигавицата на маточната шийка може да се дължат и на практикуването на орална любов с непосредствено проникване след това. Слюнката носи множество бактерии, които при полов акт се пренасят към вътрешната лигавица на женските полови органи. Учете и изисквайте от партньора си да се мие след орална любов, преди проникване. Това е тяхно задължение – да ви пазят! Научете се да поставяте своите граници! Много жени с този съвет слагат край на постоянните инфекции.
  • При употреба на тампони химията, съдържаща се в тях, влияе на здравето на вашата прекрасна тъкан. Използвайте вместо това менструално бельо, превръзки от биологично чист памук или превръзки за многократна употреба, както и менструална чашка. За съжаление, няма закон, който да изисква санитарните дамски продукти да описват съдържанието си. Погледнете етикетите! Ето какво съдържат широко разпространените тампони и превръзки, които се продават навсякъде:

⚠ изкуствена коприна, избелена с хлор – опасните диоксини

⚠ петрохимикали

⚠ целулозни влакна, получени от избелена дървесна маса

⚠ дървесен целулозен ацетат, произведен, за да има приятно “памучно” докосване 

 ⚠ генетично модифициран памук, пълен с пестициди. 

  • При редовна употреба на противозачатъчни, хормоналният баланс в крайна сметка истински се обърква и води до слаба способност на нашия женски организъм да бъде здравословно балансиран. Това е предпоставка за по-сериозни заболявания на маточната шийка.
  • Промивки със запарка от невен, смрадлика, бял равнец, лавандула, лайка, както и сребърна вода са подходящи при ранички и бактериални инфекции. Запарка от златник също може да се впръсква с дамски душ. Вагинални глобули за инфекции се правят с висококачествени етерични масла от чаено дърво, лавандула и кокосово масло. Може да се използва като базово масло и облепиха, сусамово олио и какаово масло. При папилома, може да се правят промивки от облепиха с пао дарко и микрохидрин, който силно алкализира средата.  При ендометриоза много силен противовъзпалителен ефект оказва висококачествено етерично масло от евкалипт, смесено разбира се отново с базово масло.
  • Женска парна терапия – поемане на билкови пари през влагалището към матката през шийката, които да успокоят и заздравят вътрешните тъкани, както и да подобрят кръвообращението. Това е нежност, галене за вашата шийка!
  • Седящи вани в билкови отвари – бял равнец, смрадлика, розмарин, и други билки.
  • Горещите и студени вани в седнало положение подобряват кръвообращението на маточната шийка и подпомагат оздравителния процес. Необходими са два легена – един с топла и един със студена вода. Потопете се за 30 секунди в горещата вода (40-45градуса), а после 10 секунди в студената вода. Редувайте ги 3 пъти, като завършите със студената.
  • Хранете се качествено – много плодове и зеленчуци, ферментирали храни, алкални храни. 
  • Вода!!! 
  • Пийте женски билки – цариче, бял равнец, коприва, невен!

Когато чуем диагноза: „Имаш ерозия на маточната шийка”, самият психоемоционален срив може да окаже пагубно влияние и да срине бързо имунната ни система. Това състояние не е за подценяване, но има доказани натурални форми на лечение. Подсилете имунната си система, елиминирайте всички вредни храни и токсини, пречистете организма си. Обяснете си вашата диагноза с просто име, за да може да започнете процеса на оздравяване. Лекуването има за цел да стигнете до по-простите пластове, където да се премахнат натрупаните сложни емоционални и физически токсини. Колкото по-просто и нагледно си го представите, толкова повече чрез визуализация може да стигнете до здравето си. Всяка болест идва за да ни напомни, че някъде бъркаме, тя е тук да ни научи да се грижим за себе си. Всичко се лекува!

Колко приятно може да бъде да си помагаме и да се глезим с билки и да й баем, на нея – нашата вътрешна Богиня, на матката, на шийката, да й баем за здраве, докато я обливаме с билкови ухания, да я обичаме и да й казваме, че тя може да е здрава и щастлива.